The Digital Journey

Terwijl ik deze blogpost schrijf, ben ik exact 54 jaar oud, 32 jaar aan het werk, waarvan 90% in een bedrijf van +5000 werknemers. Nog steeds trouwens. Ik draag met fierheid een rugzak vol knowhow, heb wat last van 50+-kwaaltjes, maar barst - net als op mijn 22ste - van energie en werkgoesting.

Ik kan echt genieten als ik werk. Maar ik heb vorig jaar een noodlanding gemaakt. Els van Plus Is More pikte me op. Via Wivina. En via LinkedIn. De eerste kennismaking was sprankelend, to say the least. Ze luisterde. Naar mijn verhaal en mijn ideeën. Ik vertelde haar dat ik werk aan weer graag werken. En dat ik het verschil wil maken, nog minstens 10 jaar. Els zàg dat verschil, eerder dan ik het zag. Loopbaanbegeleiding zoals het hoort: lichtvoetig, empathisch en zonder oordeel. Af en toe met cava en een hapje…

Toen ik in 2014 mijn eerste tablet kocht, wist ik niet wat een app was. Ik zat op Facebook omdat ik wilde weten wat mijn dochter daar uitspookte. Ik dacht dat Android een personage was in Star Wars. Tweeten leek me iets voor Engelstalige vogeltjes. Een vriendin leerde me dat de I-phone zich verhoudt tot een smartphone zoals een Chiquita tot een banaan. Trouwens, ik dacht dat het een eyephone was. Beschamend. Ik wist niets, maar  wilde mee met al die nieuwe, spannende ontwikkelingen. Dat vertelde ik aan Els. En we beraamden een plan. Een reis voor iedereen die mee wil in de digitalisering van de werkplaats. Want in 2014 leerde ik met nieuwe devices werken en dat ging niet van een leien dakje. Maar ik zette door en net dààr kan ik het verschil maken.

Ik kan anderen gekmakende frustraties besparen en de weg naar digitalisering plaveien, een beetje lichter maken. Op een plezante manier. Zonder de hete adem van de millennials in de nek. Ik ben geen digital native, maar wel een zoekende doorzetter. En ik communiceer daarover. Anno 2019 werk ik volledig in de cloud, grotendeels vanachter mijn bureau en regelmatig van thuis uit. Digitaal samenwerken heeft voor mij geen geheimen meer. Integendeel, ik vind het heerlijk om gebruik te maken van Google Drive en videochats. Ik speel met samenwerkingstools als Whatsapp, Slack en Facebook Workplace. Ik heb dagelijks videogesprekken met collega’s over heel Vlaanderen en professionals over de hele wereld. We werken samen in de cloud, zonder ellenlange meetings in het centrum van het land en vooral, zonder vermoeiende treinreizen. Ik heb de professionele kracht van social media leren kennen, mijn levenslang-leren-kanaal. Geen Facebook meer voor mij. Wel Twitter en  LinkedIn. Zinvol delen en leren op social media.

Els trekt de rugzak van de vijftigplusser open, kijkt wat er in zit en wat er nog in moet. Sommige vijftigers willen mee met de digitalisering maar hebben voeding nodig. Of gewoon een beetje vertrouwen in zichzelf en hun leercapaciteiten. En ze willen dat leren op een ontspannen manier en op hun eigen tempo. Els en ik ontzorgen jullie. The Digital Journey, departure time: 6 juni. Schrijf je in via deze link https://bit.ly/2JvzUn4

Golden greetz,

Plus is More - A’mie